Roof Repair & Tower Access, St James the Less

Tina Avery Architect

An HLF/HES grant funded project for the conservation, repair or renewal of slate roof finishes, terracotta ridges and rainwater goods and improved internal access in 2 stages up to the Tower. Minor sandstone replacement and re-pointing in lime was also carried out. A lightning conductor system was installed to the Tower weathervane & stone west gable cross.

Lead weatherings and flashings from the single storey West Extension were stolen during construction. Midlothian Council and HES were supportive of the use of stainless steel as a replacement material.

Location

St James the Less Episcopal Church
Broomhill Road
PENICUIK EH26 9EE
United Kingdom

Contact

Tina Avery
Principal Architect
tina@tinaavery.com

Client

The Vestry, St James the Less

Completed

December 2013

Size

Categories

  • Conservation
  • Places of Worship