Da Vadill Social Housing Development

Richard Gibson Architects

Da Vadill comprises 16no terraced flats to fit the natural curvature of the 'brown-field' site. The curved terrace strengthens the street line and provides energy and cost efficient housing inherent to terraced buildings. Natural and sustainable materials were used throughout such as slate roofing, masonry walls and floors and larch cladding providing long life performance and are ultimately recyclable. Untreated larch cladding reduces the client's painting maintenance next to a busy road and masonry walls and floors address sound pollution between flats. Flats are entered from within the terrace curve providing shelter and a sense of enclosure. Small balconys incorporate rainwater harvesting to sustain the planters. District heating provides heating and hot water. Winner of I.A.A regional 'New Buildings' Award and a Saltire Housing Design award.

Location

Da Vadill
Grantfield
LERWICK
United Kingdom

Contact

Richard Gibson
Architect
mail@rg-architects.com

Client

Hjaltland Housing Association, Lerwick, Shetland

Completed

Feb-10

Size

2,140m2 site develop

Contract Value

1.6m

Categories

  • Residential