Community Hall

Murray Architects Ltd

An attractive if somewhat austere blend of neo-gothic and arts and craft architecture, the Dickson Memorial Hall in Laurencekirk has served the community since 1901 and recently received central and local government assistance to carry out an extensive renovation programme including a new extension to accommodate toilets, kitchen and storage space. A fair trade cafe and shop were new introductions while accessibility and dual entrances allowed greater opportunity for multiple occupancy. Insulation and vestibules have been incorporated and a biomass boiler replaces antiquated gas heaters. The former balcony was converted to form mezzanine for the manager's office and audio visual controls.

The character of the original hall with subtle hints of its religious origins has been enhanced with an overhaul of the stained and clear glazing and a new lighting system to emphasise the hammer beam roof, sculpted bosses and timber panelling, to offer an airier and lighter ambiance. The extension and railings reflect the character of the original and this sympathetic renovation of a rejuvenated community hall was recognised with a highly commended award in the 2012 Aberdeenshire Architecture Awards.

Location

Dickson Memorial Hall.
Station Road
LAURENCEKIRK. AB30 1BE.
United Kingdom

Contact

Edward Murray
Partner
ed@murrayarchitects.co.uk

Client

The Dickson Memorial Hall Committee

Completed

July 2012.

Size

320 sqm.

Categories

  • Conservation
  • Interior design
  • Public
  • Refurbishment