The Gables

Hyve Architects Ltd

The original brief was to create a new open plan, modern kitchen and family area to the side of the property. The house name, 'The Gables', was the starting point for the design idea. The original house was a series of gable forms, built in sandstone with slate roofs. The new extension is a double pitched shape which repeats the end gable elevation of the original house, and expresses this in modern materials. In this way, it both contrasts and compliments the building. The extension is designed to maximise light and views to the garden situated to the front (south) of the property. Over the kitchen to the rear sits an additional bedroom while the family room is a double height space which maximises sunlight from the south. A library area has been created at the top of the main staircase, providing views over the double height family room and access to a new bedroom and en-suite. The original house has been completely refurbished and new accommodation has been created in the attic storey. The contrast between old and new follows through from the exterior into the interior. Internally the finishes to the extension are simple and modern in contrast with the more traditional finishes to the refurbished part of the house. The use of different colours, fabrics and patterned wallpaper give each room in the existing house a clear identity. The original part of the house has been transformed and refurbished on all three floors to provide generous bedrooms, dressing rooms, games room and bathrooms.

Location

The Gables
United Kingdom

Contact

Nikki Ritchie
Architect / Director
nikki.ritchie@hyvearch.co.uk

Client

Mr and Mrs S Leiper

Completed

Nov-15

Size

435

Contract Value

600,000.-

Categories

  • Conservation
  • House extensions and renovations
  • Refurbishment
  • Residential