Stonehouse Mill

Hyve Architects Ltd

Design Brief Stonehouse Mill was originally converted from a barn into a dwelling 10 years ago. The proposal was to refurbish and extend the existing dwelling to provide more generous accommodation suitable for the clientÍs needs. There were also a number of issues with the original layout which needed to be addressed. Design Solution The new extension compliments the existing building taking a simple but bold form, whilst using contrasting materials. The design takes its reference from the proportions and forms of the original building. The design turns the focus of the living spaces onto the existing garden and creates a clearly defined entrance at ground level with additional storage. The ground floor accommodation has been re-organised by moving the kitchen (work still to be carried out) and linking the kitchen/dining space to the new family room which has large sliding glazed doors onto the garden. The internal spaces are no longer dark spaces but are filled with light, and the house now functions properly as home suitable for a family.

Location

Stonehouse Mill
United Kingdom

Contact

Nikki Ritchie
Architect / Director
nikki.ritchie@hyvearch.co.uk

Client

Mr and Mrs Stenhouse

Completed

Jan-16

Size

110

Contract Value

150,000.-

Categories

  • House extensions and renovations
  • Refurbishment
  • Residential