Pitmedden House

Hyve Architects Ltd

Pitmedden House is a Category C Listed Building located in a private estate near to Aberdeen. The clientÍs brief was to replace the existing conservatory with a new garden room, suitable for use throughout the year, and with good access to the garden. The design was developed to answer not only the clientÍs basic brief for a replacement garden room, but also to address other issues with the architectural quality of the original building and the way in which the client used the spaces inside. The new extension is designed as a contemporary addition which contrasts with the traditional from of the existing building. Its scale is complimentary to the existing house; the roof height is kept deliberately low so that the importance of the existing house is emphasised. Vertical proportions of new windows echo the proportions of the existing windows. External walls and roof are clad in zinc. This has been chosen as a high quality, durable material which has a hand crafted appearance and a grey colour which compliments the slate roof and stone features of the existing house. Internally three new openings have been installed. The internal alterations have allowed light to flood into the once dark kitchen and the client now enjoys using all the living spaces to the full.

Location

United Kingdom

Contact

Nikki Ritchie
Architect / Director
nikki.ritchie@hyvearch.co.uk

Client

-

Completed

Dec-15

Size

100

Categories

  • Conservation
  • House extensions and renovations
  • Refurbishment
  • Residential