House Refurbishment, Strathbungo

Donald Bentley Architect

When the client acquired this 1929 end of terrace house in Glasgow's fashionable Strathbungo neighbourhood it was in need of full refurbishment. The basement rooms had low ceilings and were dark, and the stair to an unofficial attic conversion cut into the main bedroom. Being concerned about the climate challenge the client was interested in significantly reducing carbon emissions and energy use.

The solution was a deep refurbishment. The rear of the house was completely remodelled with a new split level kitchen and family room in a light filled extension opening onto the back garden. The rest of the house was completely re-insulated with a combination of internal and external insulation following ‘Passivhaus’ principles. Triple glazed Scandinavian windows replaced the old rotted timber ones and air leakage was significantly reduced. The south facing family room captures solar gain that is circulated through the house using a heat recovery ventilation system in that provides a constant flow of filtered fresh air at an ambient temperature.

Location

Strathbungo
GLASGOW G42
United Kingdom

Contact

Donald Bentley
House Refurbishment, Strathbungo
donald@studiobarc.org

Client

Private

Completed

2016

Size

150 sqm

Categories