Extension, Milngavie

Donald Bentley Architect

The extension to this charming house set within the Milngavie Conservation Area and overlooking Tannoch Loch, successfully adds considerable floor area without imposing upon the setting. Thus, it responds in a discreet manner to the clients’ desire for contemporary living within a traditional context.

Mostly concealed from the sensitive lochside aspect, a simple exterior conceals dynamic internal spaces that enhance daylight and reveal unexpected views connecting the new family kitchen, family bathroom and master bedroom suite to the original house. The kitchen opens to an enclosed garden ‘room’ providing a safe playspace and sheltered outdoor dining.

Very high standards of insulation, airtightness and use of heat recovery ventilation contribute a net reduction in heat load. Internal air quality, daylight and comfort are very good and the quality of specification and detailing is high. Natural and local sourced materials are used - slate, Gleneagles oak, sandstone and copper. Internally the oak, painted walls and glass are offset by exposed stone, contemporary fittings and furnishings and selected artwork.

Location

Milngavie
GLASGOW G62
United Kingdom

Contact

Donald Bentley

donald@studiobarc.org

Client

Private

Completed

2017

Size

160 sqm

Categories