The Black Watch Museum

ANTA Architecture

This HLF funded project involves significant alterations and extensions to the Grade B Listed Balhousie Castle (Built 1631), Perth to suit the growing needs and aspirations of the client - The Black Watch Museum Trust. Being in possession of a fine collection of artefacts spanning the whole history of the Black Watch, the Trustees were eager to tell the story of the regiment and the part it has played in the history of our nation. The proposals were scrutinised to ensure that the existing building provided spaces and facilities that are rational and clear in purpose. Certain functions are relocated from the existing building and additional facilities including a Shop, Cafe, Exhibition Area, Education Area and Museum Archive are provided. The design restores and enhances the historical narrative of the castle. A new courtyard area drawing on traditional castle-courtyard precedent to provide a flexible space for public activity is created. ANTA DESIGN worked closely alongside the client, local community, funding body, Historic Scotland and local authorities in order to reach a design solution that worked for all parties.

Location

The Black Watch Museum
PERTH PH1 5HR
United Kingdom

Contact

Stuart Mackellar
Architect
stuart@anta.co.uk

Client

The Blackwatch

Completed

2013

Size

Categories

  • Conservation
  • Historic
  • Residential
  • Sustainability