The Catch-Up Institution – A fantastical Journey into the landscape © Maelys Garreau

The Catch-Up Institution – A fantastical Journey into the landscape

Maelys Garreau

Mackintosh School of Architecture

Project Description

‘Catch-up’ is an institution for previously hospitalized children to catch-up on their creative development that they might have missed in the time spent within an enclosed environment. Accordingly, the institution creates a threshold to re-enter society through outdoor play. Thus the open and remote environment allows for their freedom of creative expression through in movement and play, which allows for the use of senses in the way a child faces challenges and adapts to them.

The elegant combination between nature and magical stories designs a fantasy that can allow the children to explore both their conscious and unconscious minds. As a proposed location for Glasgow School of Art, Altyre Estate’ existing farm history and barns has a magically natural setting that may simulate the imagination and trigger the creativity of a child, combined with GSA’s Institute of Design innovation research courses they may aid the institution from an educational stand point. The magical stories are enhanced by a ribbon-like architectural journey told by chapters beginning with ‘A child’s odyssey’.

Winner: A&DS Award for Best 3rd Year Student

A sophisticated approach to creating architecture for children, immersively approaching the building “through the eyes of a child”. A lexicon of original forms adds delight and poetry.
Judges’ Comments